Hypothesis: ابزاری برای مطالعه و نگارش همکارانه
نوشتهي کیمیا هاشمی
یکی از موضوعاتی که متخصصان علوم یادگیری بر آن تأکید میکنند، استفاده از ابزارهای مبتنی بر کامپیوتر برای تسهیل همکاری در محیطهای یادگیری است. در این مقالهي کوتاه به معرفی یکی از این ابزارها میپردازیم.
Hypothesis (هایپوتس) یک ابزار آنلاین برای مطالعهی فعالانه و همکارانهی متن در محيط وب است. این ابزار که به صورت یک افزونه بر روی مرورگر شما نصب میشود، به شما امکان حاشیهنویسی بر متونی را میدهد که تحت وب مطالعه میکنید. به طور کلی در هایپوتس میتوانید یادداشتهای خود را به صورت عمومی (Public) و یا در گروههای خصوصی (Private) منتشر کنید. یادداشتهای عمومیشما در یک صفحهی وب برای تمام اعضای هایپوتس که از آن صفحه بازدید میکنند قابل رؤیت است اما یادداشتهایی که در گروه خصوصی می نویسید فقط برای اعضای آن گروه قابل مشاهده است. شما میتوانید به راحتی در هایپوتس گروههای خصوصی تشکیل دهید و با فرستادن لینک به دیگران، آنها را به این گروهها اضافه کنید.
پس از نصب این ابزار، هر زمانی که در حال مطالعهی صفحهی وبی هستید میتوانید با انتخاب گزینهی هایپوتس در نوار بالای مرورگرتان، آن را روشن کنید. سپس با انتخاب بخشی از متن آن صفحه میتوانید، یادداشت خودتان بر آن بخش را حاشیهنویسی (Annotate) کنید و یا صرفاً با رنگ دیگری برجسته کنید (Highlight). امکان برچسبگذاری نوشتهها، پاسخ به نوشتهی دیگران، دیدن تمام یادداشتها در یک صفحه و جستوجوی ساده در بین آنها از ویژگیهای جالب این ابزار است که موجب محبوب شدن آن در محیطهای آموزشی شده است.
در ادامه به طرح چند روش استفاده از هایپوتس برای اهداف آموزشی می پردازیم.
-
- حاشیهنویسی معلم
معلم میتواند در حاشیهی متنی که در محيط وب به دانشآموزان ارائه میکند حاشیهنویسی کند، سؤالاتی دربارهی متن بپرسد که دانشآموزان را به تأمل دربارهی آن دعوت کند و یا نظر دانشآموزان را دربارهی موضوعی بپرسد. با این همه نکتهی حائز اهمیت در حاشیهنویسی همکارانه، توانمندسازی دانشآموزان در خلق دانش و هدایت مسیر یادگیری است. بنابراین پیشنهاد میشود که حاشیهنویسیهای کلاس درس به صورت دانشآموز محور صورت گیرد و این دانشآموزان باشند که سؤالات و دیدگاههای خود را برای آغاز گفتوگو مطرح میکنند و معلم مانند یک یادگیرندهی همراه در کنار آنها در فرایند مطالعهی متن و حاشیهنویسی شرکت کند.
-
- حاشیهنویسی برای معنای واژگان
- در بسیاری از دروس، برای مثال درس زبانهای خارجی، دانشآموزان متنهایی را مطالعه میکنند که معنی بسیاری از کلمات آنها را نمیدانند. در این متون، حاشیهنویسی میتواند به عنوان ابزاری برای نوشتن معنای واژگان به کار رود. برای این کار، دانشآموزان میتوانند معانی پیشنهاد شده توسط همکلاسیهایشان را بهبود دهند، مثالهای دیگری از کاربرد آن کلمه بنویسند و….
- حاشیهنویسی برای سؤالات دانشآموزان
دانشآموزان میتوانند سؤالات و ابهامهای خود هنگام خواندن یک متن را به کمک هایپوتس بیان کنند و با پاسخ دادن به سؤالهای همکلاسیهای خود به یکدیگر برای فهم بهتر متن کمک کنند.
- حاشیهنویسی برای تحلیل متن
حاشیهنویسی میتواند ابزاری برای تحلیل استدلالهای متن، زمینهي اجتماعی فرهنگی که متن در آن نوشته شده است و به طور کلی تحقیق و بررسی عمیق دربارهی یک متن صورت گیرد. دانشآموزان میتوانند اطلاعاتی را که از منابع مختلف دربارهی منبع مورد مطالعه کسب کردهاند با یک دیگر به اشتراک بگذارند و دربارهی آنها گفتوگو کنند.
- حاشیهنویسی برای نگارش خلاق
حاشیهنویسی در صفحات وب میتواند امکانهای متعددی برای نگارش خلاق ایجاد کند. برای مثال یکی از جنبههای مهم در حاشیهنویسی آنلاین این است که میتواند عناصر چندرسانهای را به یادداشت اضافه کند. دانشآموزان میتوانند بر صفحات وب حاوی فیلم، عکس و موسیقی یادداشت بنویسند. این کار میتواند هم ابزاری برای فکر کردن به این عناصر باشد و هم چارچوبی جدید برای نگارش خلاق ایجاد کند. توصیه میشود که قبل از این کار، در کلاس، درسی را به نگارش دیجیتال ارائه دهید و با دانشآموزان دربارهی کارکرد رسانههای صوتی و تصویری در متن صحبت کنید.
- حاشیهنویسی برای مطالعهی مستقل
حاشیهنویسی میتواند به دانشآموزان کمک کند که فرایند مطالعهي خود را بهتر مدیریت کنند. متنهایی را که خواندهاند با برچسبهای مناسب نشانهگذاری کنند، آنها را طبقهبندی کنند و ایدههای خود را دربارهی آنها بنویسند. با این رویکرد میتوان حاشیهنویسی را به عنوان ابزاری برای توسعهی مهارت خودمدیریتی تلقی کرد.
- حاشیهنویسی برای منبع نگاری
در فرایند انجام پژوهش دانشآموزان به کمک هایپوتس میتوانند نکات مورد نظر خود را حاشیهنویسی کنند و آنها را با برچسبهای مناسب نشانهگذاری کنند. در پایان میتوانند با توجه به برچسبها، به همهی نوشتههای خود دسترسی داشته باشند و به راحتی متنی یکپارچه برای تحقیق خود بنویسند.
از طریق لینک زیر میتوانید حساب کاربری هایپوتس خود را ایجاد و افزونهی هایپوتس را نصب کنید:
https://web.hypothes.is/start/
برای شروع پیشنهاد میکنيم بعد از نصب این ابزار دوباره به این صفحه برگردید و به گفتوگویی که در هایپوتس به صورت عمومی دربارهی این صفحه در جریان است بپیوندید!
منبع:
Dean, J. (2015, August 25). Back to School With Annotation: 10 Ways to Annotate With Students. Retrieved from web.hypothes.is: https://web.hypothes.is/blog/back-to-school-with-annotation-10-ways-to-annotate-with-students/#annotations:avogHpSAEeuJBl8-02jl4Q
خیلی عالی است
خیلی وقت ها با دوستان قرار می گذاشتیم کتابی را بخوانیم و سپس گفتگو نماییم.
از اطلاع رسانی تا جمع شدن دوستان زمان مناسب را از دست داده بودیم .
بسیار عالی و کاربردی می باشد
بااین روش می توان ایجاد انگیزه برای خواندن بچه ها را تقویت کرد .
حس همکاری و توجه به نکته های مهم ودقت و تمرکز در آنها بالا می رود وهمچنین قسمت های مهمی را که مشخص می کنند با یکدیگر مقایسه می کنند و توجه می کنند که هر کدام از انها کدام مطلب را مهم دانسته وآن را مشخص کرده است . در نتیجه استفاده از این ابزار در یادگیری فعال ،بسیار مفید است.
ابزار مفیدی جهت افزایش دقّت و سرعت انتقال یادگیری، بهرهوری مطلوب از زمان،ایجاد همکاری از راه دور برای معلمان و دانشآموزان و… می باشد.
با استفاده از این روش خوب بچهها می توانندبا معلم و دوستانشان در تعامل باشند و هم چنین فعال شده و به انجام فعالیتهای خود علاقه مند می شوند و بادوستان خود نیز در رابطه خواهند بود و اشکالاتشان را برطرف نی کنند
آموزش تلفیقی،آموزش مهارت های تفکر،مدل سازی در کلاس درس،شبیه سازی در کلاس،مطالعه و نگارش همکارانه
تمامی مطالب رو مطالعه کردم بسیار بسیار عالی و کاربردی هستند با این روش ها درس خواندن و درس دادن بسیار جذاب و پر از انگیزه خواهد بود.
روشی بسیار کارآمد و مفید در این شرایط که اکثرا آموزش بصورت مجازی است باعث تعامل هرچه بیشتر دانش آموزان باهم و معلم می باشد و ابزاری برای دانش آموزان و حتی آموزگاران که بتواننداز مطالب خود راحتی در همان صفحه نکته و خلاصه برداری کنند سوالات خود را نشانه گذاری کنند به همدیگر کمک کنند و … و لازم نیست حتما همه در ساعت خاصی در این برنامه حضور داشته باشند
روشی جدید برای مطالعه و بررسی و تحلیل به نظر میاد.
این روش کمک می کند تا دانش آموزان مشارکت بیشتری در آموزش داشته باشند.
بیشتر می توانند با معلم یا دوستان ارتباط برقرار کنند و همکاری داشته باشند.
باعث افزایش دقت هم می شود.
دانش اموزان می توانند درباره سوالاتی که دارند علاوه بر پاسخ معلم پاسخ های دوستانشان را هم ببینند.
با سلام و احترام
این روش برای برجسته نمودن نکات کلیدی درس و جواب دادن به آیتم های مجهول ذهن دانش آموزان موثر است و سبب میشود دانش آموزان در امر یاددهی و یادگیری مشارکت فعال و سازنده داشته باشند .
خیلی عالی و کاربردی و نوین است
ابزار عالی و کاربردی
این روش میتونه موجب تعامل بیشتر دانش آموزان شود.همینطور موجب تبادل اطلاعات بین دانش آموزان شده و امکان ظهار نظر برای همه خواهد بود.طبیعتا دانش آموزان فعال تری خواهیم داشت
عرض سلام و احترام
ابزاری بسیار کاربردی جهت مشارکت چندسویه و فعّالانه ی دانش آموزان و معلّم به صورت مجازی می باشد.
به یاد حاشیه نویسی علما هنگام خواندن کتاب ها افتادم که خود منبعی می شد برای آموزندگان، منتها به نوع پیشرفته و مدرنش
به نظرم این کار به همراه اصل متن یک مجموعه ی کامل برای یادگیری می شود
که هم راهنمای معلم را دارد هم همزمان می توان از نظرات دیگران استفاده کرد .
با عرض سلام و احترام
ابزاری بسیار جالب و کاربردی است برای همکاری دانش آموزان باهم و با معلم برای یادگیری بهتر و نکته برداری از مطالب
برای یادگیری بهتر آموزش ، بسیار کاربردی است.
سلام به نظرم روش جالب و نو است، حاشیه نویسی معلم و اینکه دانش آموزان در این حاشیه نویسی دانشآموز محور صورت می گیرد و این دانشآموزان هستند که سؤالات و دیدگاههای خود را برای آغاز گفتوگو مطرح میکنند و معلم مانند یک یادگیرندهی همراه در کنار آنها در فرایند مطالعهی متن و حاشیهنویسی شرکت می کند، روشی فعال که دانش آموزان می توانند اظهار نظر کنند.
حس خوبی دارم از اینکه ابزار به این کاربردی،ارزشمند،جذاب در اختیار داریم تعامل دوسویه بین معلم و شاگرد در مورد محتوایی که در اختیار مونه وجود داره و این فوق العاده است👌🌷🌷🌷
با سلام
ابزاری بسیار مفید و کارآمد.
حاشیه نویسی به صورت دانش آموز محور برای مطالعه دانش اموزان بسیار ایجاد انگیزه میکند
این ابزار امکان بسیار خوبی را جهت افزایش کیفیت یادگیری و ایجاد تعامل در جریان یادگیری فراهم می کند و استفاده از هر یک از روشهای آن در جای خود ، در جهت رسیدن به اهداف آموزشی بسیار مفید خواهد بود.
این ابزارها می تواند به دانش آموزان کمک کند تا نسبت به پژوهش های همدیگر نظر بدهند وبتوان از اطلاعات همدیگر بهره گیرند و تفکر نقادانه را در پروژه های خود به درستی استفاده کنند
با این ابزار آشنایی نداشتم . روی کروم نصب کردم و به نظرم برای معلمین و همچنین دانش آموزان برای بررسی و نقد نظر یکدیگر بسیار مفید می باشد.
مطالب بسيار عالي و كاربردي بود